FROM FARMS TO TABLES: QUANTIFYING THE EFFECT OF EMISSIONS PRICING ON CANADIAN FOOD PRICES
ABSTRACT
We examine the effect of emissions pricing on the cost of Canadian food. We describe emissions pricing policies relevant to the agriculture and food sectors and the differing design details of various provincial systems and the federal Greenhouse Gas Pollution Pricing Act. To quantify the potential effect of such policies, we use a detailed input-output model of Canada's economy to estimate both the direct and indirect cost increases across sectors. We also explore how exemptions and policy design can mitigate what would otherwise be larger effects. In particular, imported inputs, generous exemptions for most direct emissions in primary agriculture, and special provisions for large industrial emitters all dampen the effect. Overall, we find that emissions pricing at $80 per tonne could potentially increase the cost of domestically produced food by approximately 0.8% on average. Combined with imported food that is not directly affected by emissions pricing, we find an average effect of approximately 0.5%. While we abstract from general equilibrium responses, our analysis suggests emissions pricing in Canada has only a modest effect on food costs.
Nous examinons l'effet de la tarification des & eacute;missions sur le co & ucirc;t des aliments au Canada. Nous d & eacute;crivons les politiques de tarification des & eacute;missions pertinentes pour les secteurs de l'agriculture et de l'alimentation ainsi que les diff & eacute;rents d & eacute;tails de conception des divers syst & egrave;mes provinciaux et de la Loi sur la tarification de la pollution par les gaz & agrave; effet de serre du gouvernement f & eacute;d & eacute;ral. Pour quantifier l'impact potentiel de ces politiques, nous utilisons un mod & egrave;le entr & eacute;es-sorties d & eacute;taill & eacute; de l'& eacute;conomie canadienne afin d'estimer & agrave; la fois les augmentations directes et indirectes des co & ucirc;ts & agrave; travers les secteurs. Nous explorons & eacute;galement comment les exemptions et la conception des politiques peuvent att & eacute;nuer ce qui serait autrement des effets plus importants. En particulier, les intrants import & eacute;s, les exemptions g & eacute;n & eacute;reuses pour la plupart des & eacute;missions directes dans l'agriculture primaire et les dispositions sp & eacute;ciales pour les grands & eacute;metteurs industriels att & eacute;nuent tous l'effet. Globalement, nous constatons que la tarification des & eacute;missions & agrave; 80 $ par tonne pourrait potentiellement augmenter le co & ucirc;t des aliments produits au Canada d'environ 0,8 % en moyenne. Combin & eacute; avec les aliments import & eacute;s qui ne sont pas directement affect & eacute;s par la tarification des & eacute;missions, nous trouvons un effet moyen d'environ 0,5 %. Bien que nous abstrayions des r & eacute;ponses en & eacute;quilibre g & eacute;n & eacute;ral, notre analyse sugg & egrave;re que la tarification des & eacute;missions au Canada n'a qu'un effet modeste sur les co & ucirc;ts alimentaires.